En munsbit av
Grekland i Sverige

Det här är historien om hur Sverige fick grekiska härligheter som oliver, olivolja, feta och halloumi. Något som har förgyllt våra svenska smaklökar i decennier. Men anledningen är något dramatiskt och tar oss tillbaka till 70-talet. Då levde Fontanas grundare, Frixos Papadopoulos, i Cypern tillsammans med sin familj. 1974 invaderas landet av turkiska styrkor. Frixos med familj förlorar allt och flyr till Sverige. Det nya livet i det nya landet är till en början tuff, men de härdar ut. På en resa tillbaka till hemlandet får Frixos en idé om att börja importera ananasjuice. Han kör själv runt och säljer juicen till svenska butiker. Det går bra för honom. Själv saknar han grekiska råvaror som oliver, fetaost, olivolja och börjar importera sina favoriter. Resten är som man brukar säga historia. Svenskarna har tagit de grekiska delikatesserna till sina hjärtan och de har blivit en naturlig del av vår svenska matkultur.

Det här är historien om hur Sverige fick grekiska härligheter som oliver, olivolja, feta och halloumi. Något som har förgyllt våra svenska smaklökar i decennier. Men anledningen är något dramatiskt och tar oss tillbaka till 70-talet. Då levde Fontanas grundare, Frixos Papadopoulos, i Cypern tillsammans med sin familj. 1974 invaderas landet av turkiska styrkor.

Frixos med familj förlorar allt och flyr till Sverige. Det nya livet i det nya landet är till en början tuff, men de härdar ut. På en resa tillbaka till hemlandet får Frixos en idé om att börja importera ananasjuice. Han kör själv runt och säljer juicen till svenska butiker. Det går bra för honom. Själv saknar han grekiska råvaror som oliver, fetaost, olivolja och börjar importera sina favoriter.

Resten är som man brukar säga historia. Svenskarna har tagit de grekiska delikatesserna till sina hjärtan och de har blivit en naturlig del av vår svenska matkultur.

Ansök till 2023

Brinner du för en idé som bidrar till ett hållbarare samhälle på ett eller annat sätt? Då är du mer en välkommen att komma in med din ansökan. Frixos Stiftelse har sedan 2015 stöttat entreprenörer att förverkliga sina idéer.
Days

dagar kvar

Ansök till 2023

Brinner du för en idé som bidrar till ett hållbarare samhälle på ett eller annat sätt?
Days
Dagar kvar för ansökan till 2023 års stipendiat

Hjälp Frixos hjälpa

Vill du vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle såväl socialt, ekologiskt och ekonomiskt? Med hjälp av Frixos Insamlingsstiftelse kan fler entreprenörer som vill göra skillnad skapa en bättre värld och förverkliga sina idéer.

Hjälp Frixos hjälpa

Vill du vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle såväl socialt, ekologiskt och ekonomiskt? Med hjälp av Frixos Insamlingsstiftelse kan fler entreprenörer som vill göra skillnad skapa en bättre värld och förverkliga sina idéer.